top of page

Gaatje in tand of kies vullen 

Gaatjes, ook wel cariës genoemd, worden veroorzaakt door de aanwezigheid van bacteriën in de mond die het tandglazuur aantasten. Deze bacteriën worden ook wel beschreven als tandplak. Als deze laag bacteriën niet regelmatig worden verwijderd door poetsen en flossen, kan het zich ophopen en zuren produceren die het glazuur verzwakken. Dit kan leiden tot gaatjes in de tanden.

Hoe ontstaan gaatjes?

Verschillende factoren kunnen het risico op het ontwikkelen van gaatjes verhogen, waaronder:

  • Onvoldoende mondhygiëne activiteiten zoals regelmatig poetsen en flossen.

  • Een dieet rijk aan suikers en zetmeel.

  • Onvoldoende fluoridegebruik.

  • Onvoldoende speekselproductie.

  • De aanwezigheid van bacteriën die tandbederf bevorderen.

Als een gaatje niet op tijd wordt behandeld, kan het zich dieper in de tand verspreiden en ernstige pijn, infecties en zelfs verlies van de tand veroorzaken.

 

Wat gebeurt er tijdens het vullen van gaatjes?

Het vullen van een gaatje, ook wel restauratieve behandeling genoemd, is een veelvoorkomende procedure die wordt uitgevoerd om de aangetaste tand te herstellen. Tijdens deze procedure voert de tandarts de volgende stappen uit:

  1. Optioneel: Verdoving. Om ervoor te zorgen dat u tijdens de procedure geen pijn voelt, kan de tandarts het gebied rond de aangetaste tand verdoven met een lokale verdoving.

  2. Verwijdering van aangetast tandweefsel: Met behulp van speciale instrumenten zal de tandarts het aangetaste gedeelte van de tand en aanwezige tandbederf verwijderen, waardoor een schoon en gezond tandoppervlak ontstaat.

  3. Vulling plaatsen: Nadat het aangetaste tandweefsel is verwijderd, zal de tandarts het gat in de tand opvullen. Meestal gebeurt dit met het vullingsmateriaal composiet. Dit materiaal wordt zorgvuldig aangebracht en gevormd om de natuurlijke vorm van de tand te herstellen. 

  4. Vervolgens wordt het composiet uitgehard door middel van een uithardingslamp. 

  5. Polijsten: Eenmaal aangebracht, zal de vulling worden gepolijst om een glad oppervlak te creëren en ervoor te zorgen dat de beet comfortabel aanvoelt.

Na het vullen van het gaatje kan de tand weer normaal functioneren en kan verdere schade worden voorkomen. Het is echter belangrijk om regelmatige controles bij uw tandarts bij te houden om ervoor te zorgen dat de vulling goed blijft zitten en eventuele nieuwe gaatjes tijdig worden opgemerkt.

​

Hoe lang duurt het vullen van een gaatje?

Een gaatje vullen zal ongeveer 15 minuten tot een uur duur. De duur van de behandeling is afhankelijk van de grootte van het gaatje en de tand. Als u meerdere gaatjes heeft, kunnen deze in de meeste gevallen in één tandartsbezoek gevuld worden.

​

Doet een gaatje vullen pijn?

In de meeste gevallen doet het vullen van een gaatje geen pijn. Afhankelijk van de grootte en diepte van het gaatje kan er gevoeligheid zijn. Een gaatje kan bijvoorbeeld oppervlakkig liggen, waardoor er minder diep geboord hoeft te worden. Het gaatje kan echter ook wat dieper liggen, dan is er meer kans op gevoeligheid. 

U kunt ervoor kiezen om vooraf aan de behandeling een verdoving te nemen. Deze plaatselijke verdoving zorgt ervoor dat het tandoppervlak waar het gaatje zich bevindt gevoelloos zal zijn. Tijdens de behandeling zult u dan geen pijn ervaren. Ook de prik doet bij ons nauwelijks pijn.

​

Krijg ik pijn na het vullen van een gaatje?

In de meeste gevallen ervaart u geen pijn na het vullen van een gaatje. In zeer zeldzame gevallen kan de tand of kies daarna nog enkele weken gevoelig blijven. Dit komt zelden voor, maar in dat geval kunt u hiervoor een pijnstiller nemen.

 

Kan ik direct eten en drinken na het vullen van een gaatje?

Ja, de vullingen zijn van composiet materiaal. Dit wordt direct hard na uitharding. Daarna kunt u gelijk eten en drinken. 

Heeft u nog vragen? Neem contact met ons via onderstaande knop
en we helpen u graag verder. 

bottom of page